Je bent zwanger!

De zwangerschap

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende en mooie tijd breekt aan. Ook een tijd waarin er grote lichamelijke en emotionele veranderingen zullen plaatsvinden.

Bij verloskundigenpraktijk Puur Natal bieden we je vanaf je positieve zwangerschapstest alle verloskundige zorg aan die je nodig hebt.

Onze taak in de komende maanden is om erop toe te zien dat je zwangerschap zonder complicaties verloopt, de benodigde informatie met je te delen en je voor te bereiden om de naderende bevallig en kraamtijd.

 

Benieuwd hoe deze zorg er uit ziet? Lees dan verder op deze pagina.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht
Onze zorg

Onze zorg tijdens je zwangerschap

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht

Zwangerschapcontroles

Bij Puur Natal bieden wij verschillende zwangerschapscontroles. Bekijk onderstaand onze werkwijze voor de eerste afspraak, vervolgcontroles en het intake- en counselingsgesprek.  

Eerste Afspraak

Rond 7 weken zwangerschap verwelkomen wij je graag voor de eerste controle in de praktijk.

Tijdens deze controle, die ongeveer een half uur zal duren, zullen we eerst kort kennismaken en zal de eerste echo gemaakt worden. Deze echo kan gemaakt worden via je buik of vaginaal.

De echo is bedoeld om te controleren of het hartje van de baby klopt, of het één of meerdere kindjes zijn en of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook wordt de baby gemeten om een schatting te maken hoeveel weken je ongeveer zwanger bent.

Natuurlijk maken wij een aantal foto’s en zelf video’s van jullie kindje. Wij printen een aantal foto’s uit én geven foto’s en video’s mee op een USB-stick, welke je cadeau krijgt van de praktijk!

De vervolgcontroles zullen volgens onderstaand schema plaatsvinden:

 

10 to 12 weken:          termijnecho

Tot 24 weken:             elke 4 weken een controle

24 tot 30 weken:         elke 3 weken een controle

30 tot 36 weken:         elke 2 weken een controle

Vanaf 36 weken:         elke week een controle

 

Dit zijn de minimale aantal controles die verricht zullen worden gedurende je zwangerschap. Mocht je het fijn vinden vaker op controle te komen, dan is dat altijd mogelijk!

Ook kan het om medische redenen noodzakelijk zijn om vaker op controle te komen.

 

De reguliere zwangerschapscontrole duurt ongeveer 30 minuten. De controle bestaat uit een gesprek en uit een lichamelijk onderzoek. Er zal besproken worden hoe jij je voelt en wat je bezighoudt. Ook zal informatie worden gegeven over het verloop van je zwangerschap en krijg je tips en adviezen bij eventuele kwaaltjes.

Het lichamelijk onderzoek bestaat uit het meten van je bloeddruk, het voelen aan je buik om de groei en ligging van je baby te beoordelen en wordt er geluisterd naar het hartje van je baby. Mocht je het leuk vinden, dan kunnen we nog even kort kijken naar je kindje met de echo.

Rond 9 weken vindt de tweede afspraak plaats. Deze afspraak duurt ongeveer 60 minuten.

Tijdens deze controle maken we een echo en doen wij het intake- en counselingsgesprek.

Tijdens het intakegesprek wordt uitgebreid gesproken over jouw medische geschiedenis, de gezondheid van je partner en de gezondheid van jullie familie. Indien dit niet je eerste zwangerschap is, kijken we ook terug op je vorige zwangerschappen en bevallingen.

 

Tijdens je zwangerschap kunnen er een aantal onderzoeken worden uitgevoerd om eventuele aangeboren afwijkingen op te sporen. Deze onderzoeken bespreken we in het zogenoemde counselingsgesprek.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht

Echoscopie

Wij hebben de mogelijkheid om nagenoeg alle echo’s in eigen praktijk uit te voeren! In onderstaand schema staat weergegeven wanneer er een medische echo gemaakt zal worden in de praktijk. Tijdens deze echo zal het kindje opgemeten worden.

Vinden jullie het leuk om elke controle even kort (niet medisch) te kijken naar jullie kindje?  Dan is dit mogelijk en gratis!

Deze echo is bedoeld om te controleren of het hartje klopt, of het één of meerdere kindjes zijn en om te controleren of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook wordt jullie kindje gemeten om te kijken hoever je ongeveer zwanger bent.

Deze echo is bedoeld om te controleren het jullie kindje mooi doorgroeit en er nog steeds een kloppend hartje zit

Tussen de 10 en 12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Met deze echo wordt jullie kindje heel secuur opgemeten van hoofd tot stuit. Op deze manier wordt de uitgerekende datum vastgesteld.

Tussen 12 en 14 weken is er de mogelijkheid een ’13-weken echo’ te laten maken. Dit is een medische echo waarbij het kindje van top tot teen nagekeken kan worden. Deze echo kan bij een gespecialiseerd echocentrum gemaakt worden.

Tussen de 18 en 22 weken kun je het structureel echo-onderzoek (SEO), ook wel bekend als de ’20-weken echo’ laten verrichten. Ook dit is een uitgebreide echo waarbij het kindje volledig wordt nagekeken. Deze echo wordt ook in een gespecialiseerd echocentrum gemaakt.

Bij 32 weken zwangerschap kan er een groei-echo gemaakt worden. Bij deze groei-echo wordt het kindje opgemeten door het hoofdje, de buikomtrek en het bovenbeentje van de baby op te meten. Ook kan er gekeken worden naar de hoeveelheid vruchtwater.

Indien uit eerdere echo’s is gebleken dat de placenta (moederkoek) te dicht bij de uitgang ligt, dan is dit ook het moment waarop dit opnieuw beoordeeld zal worden.

Bij deze termijn wordt er gekeken naar de ligging van de baby. Het is met name van belang dat de baby met deze termijn met het hoofdje naar beneden ligt.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht

Prenatale Screening

De NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek waarbij ze uit jouw bloed DNA van de placenta van de baby kunnen halen. Dit DNA kunnen ze onderzoeken naar het syndroom van Down, Edwards en Patau.  De NIPT-test kan vanaf 10 weken zwangerschap gedaan worden en is een veilige test voor jou en jullie kindje.

Ook kan er gekozen worden of de test met zogenoemde nevenbevindingen wordt gedaan. Nevenbevindingen zijn andere chromosoomafwijkingen bij het kind, in de placenta of bij de zwangere zelf.

Als er de keuze wordt gemaakt om de NIPT-test uit te laten voeren, dan dient er van tevoren het besluit te worden genomen of de test mét of zonder deze nevenbevindingen wordt verricht.

Indien de NIPT-test aangeeft dat er géén aanwijzing is voor het syndroom van Down, Edwards of Patau, dan is de kans zeer klein (1 op 1000) dat het kindje toch een van de afwijkingen heeft.

Indien de NIPT-test wel aangeeft dat er een aanwijzing is voor een van de syndromen, dan is het nog niet zeker dat het kindje daadwerkelijk het syndroom heeft. Jullie kunnen er dan voor kiezen om vervolgonderzoek in de zetten om het syndroom uit te sluiten of vast te stellen.

Meer informatie vind je op de website www.pns.nl.

Folder: https://www.pns.nl/documenten/folder-de-nipt

Video: https://www.pns.nl/nipt/video-nipt

Meer lezen
Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht

Bloedonderzoek

Standaard bloedonderzoek of vaccinaties:

Tijdens je zwangerschap zal er verschillende keren bloedonderzoek gedaan worden en kan er gekozen worden voor de kinkhoestvaccinatie.

Tijdens het intakegesprek krijg van ons een aantal formulieren mee om bloed te laten prikken in het ziekenhuis. Er worden dan een aantal buisjes bloed afgenomen. Je bloed wordt gecontroleerd op je bloedgroep, rhesusfactor (D en c), irregulaire antistoffen, ijzergehalte, suikergehalte en op de infectieziekten HIV, Hepatitis B en Lues.

Je er in je zwangerschap voor kiezen je te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze vaccinatie wordt ook wel de 22-wekenprik genoemd. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet gevaccineerd zijn. Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie lees je in de folder van het RIVM (https://rijksvaccinatieprogramma.nl/documenten/folder-22-wekenprik-nederlands)

Bij 30 weken zwangerschap zullen wij in de praktijk middels een vingerprik een paar druppels bloed afnemen om je ijzergehalte te bepalen.

Bloedonderzoek op indicatie:

Orale Glucose Tolerantie Test

De orale glucose tolerantie test (ogtt) is een onderzoek dat test of een zwangere diabetes gravidarum heeft. Diabetes gravidarum staat ook wel bekend als zwangerschapssuiker. Indien je een verhoogd risico hebt op een diabetes gravidarum, zal tussen de 24 en 28 weken zwangerschap de OGTT gepland worden in het ziekenhuis.

 

Bloedonderzoek bij Rhesus-D en/of Rhesus-c negatieve bloedgroep:

Indien je bloed Rhesus D en/of rhesus c negatief is, zal bij 27 weken nogmaals gecontroleerd worden of je irregulaire antistoffen hebt ontwikkeld in je bloed.

Bij een Rhesus -D negatieve bloedgroep, wordt ook gekeken of je kindje ook een negatieve bloedgroep heeft, of dat hij/zij een positieve bloedgroep heeft. Indien jullie kindje een positieve bloedgroep heeft krijg je bij 30 weken zwangerschap en na je bevalling een prik in je bovenbeen of bil met Anti-D.

Meer informatie over een Rhesus-D en/of Rhesus-c negatieve bloedgroep vind je hier

Als het anders loopt

Miskraam

Helaas komt het regelmatig voor dat een zwangerschap eindigt in een miskraam. De oorzaak van een miskraam is vaak niet te achterhalen, maar meestal is er een stoornis in de normale ontwikkeling van het kindje. Je kan (nauwelijks) niets doen om een miskraam te veroorzaken en kan helaas ook niets doen om het tegen te gaan.

Je herkent een miskraam aan buikpijn in combinatie met vaginaal bloedverlies. Dit bloedverlies is te vergelijken met een ruime menstruatie.

De buikpijn begint met menstruatie-achtige pijn, die kan uitstralen naar de rug en/of benen.

Het komt ook regelmatig voor dat er geen sprake is van vaginaal bloedverlies of buikpijn, maar dat bij de echo blijkt dat het kindje gestopt is met groeien. In dit geval wordt er gesproken over een zogenaamde ‘missed abortion’. Het kindje met het vruchtzakje zit dat nog in de baarmoeder en je lijf heeft nog niet door dat het kindje gestopt is met groeien. Vaak komt er binnen een paar weken een spontane miskraam op gang. Het afwachten op een spontane miskraam is veilig, maar kan emotioneel zwaar zijn. Het is mogelijk om een doorverwijzing naar de gynaecoloog te krijgen om een miskraam in gang te zetten.

Wij zien regelmatig dat vrouwen in het begin van hun zwangerschap een beetje vaginaal bloedverlies hebben. Dit betekent gelukkig niet altijd dat het om een miskraam gaat. Je baarmoedermond is de zwangerschap extra doorbloed, wat bij inspanning of gemeenschap tot een beetje bloedverlies kan leiden. Dit is vergelijkbaar met het ontstaan van een bloedneus. Dit kan voor zowel je kindje als voor jezelf geen kwaad.

Wanneer bellen?

Het kan zijn dat een miskraam niet zonder complicaties verloopt. Daarom willen wij graag dat je belt bij de volgende klachten:

  • Hevig bloedverlies
  • Koorts (boven de 38,0 graden Celcius) tijdens of na de miskraam
  • Je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/of het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen

Natuurlijk kan het ook zijn dat je ongerust bent of vragen hebt. Ook dan zijn wij er voor je! Wij zijn 24/7 bereikbaar op ons spoednummer 0621977626.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht

Meest gestelde vragen

Bij verloskundigenpraktijk Puur Natal zijn wij te allen tijde laagdrempelig te bereiken op ons spoednummer voor dringende vragen of ongerustheid. Ons spoednummer staat altijd aan en zal opgenomen worden door onze dienstdoende verloskundige.

Wanneer willen wij graag dat je/jullie sowieso bellen?

  • Bij ongerustheid
  • Bij vruchtwaterverlies
  • Bij vaginaal bloedverlies
  • Bij regelmatige, pijnlijke harde buiken
  • Als je de baby minder voelt bewegen dan je gewend bent (vanaf 24 weken)
  • Bij hoofdpijn, bandgevoel in bovenbuik, sterretjes zien, misselijkheid of plots veel vocht vasthouden in handen, voeten en/of gezicht (vanaf 24 weken).

 

Het kan voorkomen dat we de telefoon niet meteen op kunnen nemen, bijvoorbeeld als er nét op dat moment een kindje geboren wordt. Spreek je naam en telefoonnummer in en we bellen je dan zo snel mogelijk terug. Bij dringende spoed, bel direct opnieuw! Wij zorgen dat er dan altijd opgenomen wordt.

In je zwangerschap is het extra belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Je eet immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby! Het is echter niet nodig om voor twee personen te gaan eten.

Je kunt tijdens je zwangerschap gelukkig nog bijna alle blijven eten, maar er zijn een aantal producten die schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Op de site van het voedingscentrum je een fijn overzicht welke producten je het beste kan mijnden gedurende je zwangerschap.

Ook hebben zij een zeer gebruiksvriendelijke app ontwikkeld, genaamd ZwangerHap welke precies aangeeft welke producten je wel of niet mag eten. Heel handig om deze op je smartphone te downloaden!

Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk, zeker gedurende je zwangerschap. Toch is het een goed idee wat extra vitaminen te slikken gedurende deze 9 maanden. Ons advies is om een multivitamine voor zwangeren te gebruiken, met daarin 400 microgram Foliumzuur, 10 microgram vitamine-D en 250 mg Omega-r visolie. Los daarvan kan je nog 1000mg Calcium nemen.

Roken, alcohol en/of drugs kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je (ongeboren) baby. Het advies is dan ook niet te roken en/of alcohol of drugs te gebruiken tijdens je zwangerschap. Tijdens het intakegesprek zal gevraagd worden naar je rookgewoonten en naar alcohol- en drugsgebruik en zal er meer informatie worden gegeven welke risico’s dit met zich meebrengt.

Wil je graag toch al meer informatie? Kijk dan eens op de volgende websites:

Indien je medicatie (op recept) gebruikt is het verstandig in je zwangerschap te overleggen met je huisarts of deze medicatie veilig gebruikt mag worden. Niet alle medicatie mag namelijk veilig gebruikt worden tijdens je zwangerschap, ook medicatie die verkrijgbaar is bij de drogist.

Voor de meeste sporten geldt dat zolang jij je er prettig bij voelt, je ermee door kunt gaan. Luister wel goed naar je eigen lichaam en neem geen onverantwoorde risico’s.

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je zwangerschap. Het verbetert je uithoudingsvermogen en stimuleert de bloedsomloop. Het is juist belangrijk om tijdens je zwangerschap je conditie en kracht te behouden. Ook zal je er na je bevalling plezier aan beleven omdat je sneller weer in vorm bent.

Contactsporten en vechtsporten zijn vaak niet geschikt om te blijven doen tijdens je zwangerschap. Het kan er bijvoorbeeld bij een wedstrijdpotje handbal behoorlijk hard aan toegaan. Ook is het belangrijk je rechte buikspieren niet meer actief te trainen tijdens je zwangerschap.

Ben je niet gewend te sporten, dan is je zwangerschap niet het moment om ineens heel fanatiek te beginnen. Je zou er dan wel eens over na kunnen denken het sporten onder begeleiding op te pakken. Er zijn verschillende leuke adressen in de regio waar je (in groepsverband) zwangerschapssporten uit kunt oefenen.

Gemeenschap kan geen kwaad tijdens de zwangerschap. Het kan wel zijn dat je beleving van je sexualiteit anders wordt. Sommige vrouwen hebben meer zin in seks, anderen juist veel minder.

Het kan zijn dat gemeenschap een beetje vaginaal bloedverlies veroorzaakt. Dit kan geen kwaad, maar neem gerust even contact met ons op als jullie ongerust zijn.

Indien er sprake is van gebroken vliezen, wordt gemeenschap afgeraden.

Wat moet ik regelen tijdens mijn zwangerschap? 

In het begin van je zwangerschap (liefst voor 16 weken) wordt het geadviseerd om kraamzorg te regelen. Een kraamverzorgster komt de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling een aantal uren per dag bij jullie thuis om jullie alles te leren rondom de verzorging van jullie kindje. Ook houdt zij de gezondheid van moeder en kind in de gaten, assisteert bij borst-of flesvoeding en verricht licht huishoudelijk werk.

Ook assisteert de kraamzorg ons bij het laatste stukje van de bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis. Zij is onze extra paar handen bij de bevalling en neemt de verzorging van moeder en kind op zich, terwijl wij de medische taken verrichten.

Wij werken met 3 kraamcentra samen, namelijk Geboortezorg Limburg, Cicogna kraamzorg en Kraamcentrum Echt.

Stel tijdig je huisarts en apotheek op de hoogte van je zwangerschap. Bij klachten en/of medicatie kan er rekening gehouden worden met je zwangerschap.

Stel je zorgverzekeraar op de hoogte van je zwangerschap. De zorgverzekeraar vergoed de verloskundige zorg volledig.  

Indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, kan je partjer jullie kindje tijdens de zwangerschap erkennen. De erkenning dient tijdens de zwangerschap geregeld te worden, zodat je partner de wettelijke vader is van jullie kindje. Na de geboorte kan ook nog het ouderlijk gezag aangevraagd worden.

 

Stel je werkgever op de hoogte van je zwangerschap. Volgens de wet ben je verplicht om je zwangerschap ten minste drie weken voor de start van je zwangerschapsverlof aan je werkgever bekend te maken. Veel werkgevers vinden het echter fijn als zij eerder op de hoogte worden gesteld van je zwangerschap.

Bij 15 weken krijg je via ons een zwangerschapsverklaring, hiermee kan het zwangerschapsverlof geregeld worden.

Het is verstandig al vroeg in je zwangerschap kinderopvang te regelen indien jullie dit nodig gaan hebben.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht