Zwangerschap

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende en mooie tijd breekt aan! Ook een tijd waarin grote lichamelijke en emotionele veranderingen zullen plaatsvinden.

Hier vind je alle informatie rondom onze begeleiding tijdens je zwangerschap. Je kunt hier informatie vinden over de zwangerschapscontroles, over diverse onderzoeken, over gezond eten en leven, over zwangerschapscursussen en over alles wat je rond je zwangerschap moet regelen.

Eerste afspraak

Rond 7 weken zwangerschap verwelkomen wij je graag voor de eerste keer op de praktijk.

Tijdens deze eerste controle, die ongeveer 30 minuten zal duren, zullen we eerst kort kennismaken en zal een echo gemaakt worden. Deze echo is bedoeld om te controleren of het hartje van de baby klopt, of het één of meerdere kindjes zijn en of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook wordt er gemeten hoeveel weken je ongeveer zwanger bent.

Na afloop van deze echo krijg je nog relevante informatie over de praktijk en is er tijd voor je vragen.

Zorg voor een volle blaas door direct vóór deze controle 2 grote glazen water te drinken, dan komt je kindje tijdens de echo beter in beeld!

Tweede afspraak

Rond 9 weken zwangerschap vindt de tweede afspraak plaats. Deze afspraak duurt ongeveer 60 minuten en kan op de praktijk of bij je thuis plaatsvinden. Er vindt dan een intakegesprek plaats en er wordt, indien je dit wenst, een echo gemaakt.

Tijdens het intakegesprek wordt uitgebreid gesproken over jouw medische geschiedenis, de gezondheid van je partner en de gezondheid van je familie. Indien dit niet je eerste zwangerschap is, kijken we ook terug op je vorige zwangerschappen en bevallingen.

Je leefstijl en die van je partner kan van invloed zijn op het verloop van je zwangerschap. Daarom wordt jullie leefstijl ook besproken. Onderwerpen die hierbij aan de orde kunnen komen zijn o.a. roken, alcoholgebruik, sport en voedingsgewoonten.

Tijdens je zwangerschap kunnen er een aantal onderzoeken worden uitgevoerd om eventuele aangeboren afwijkingen op te sporen. Dit zijn de NIPT of combinatietest en het structureel echo-onderzoek, ook wel de ’20-weken echo’ genoemd. Tijdens het intakegesprek zullen deze onderzoeken besproken worden. Meer uitleg over deze onderzoeken vind je hier.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles zullen volgens onderstaand schema plaatsvinden:

10 tot 12 weken: termijnecho
tot 24 weken: elke 4 weken een controle
24 tot 30 weken: elke 3 weken een controle
30 tot 36 weken: elke 2 weken een controle
vanaf 36 weken: elke week een controle

 

Dit zijn de minimale aantal controles die verricht zullen worden. Wij zijn ons ervan bewust dat iedere zwangere en iedere zwangerschap anders is. Mocht je het fijn vinden vaker op controle te komen, dan is dit altijd mogelijk!

Ook kan het zijn dat het om medische redenen noodzakelijk is om vaker op controle te komen.

De controles duren ongeveer 20 minuten en kunnen zowel op de praktijk als bij je thuis plaatsvinden. De controle bestaat uit een gesprek en uit een lichamelijk onderzoek. Er zal besproken worden hoe jij je voelt en wat je bezighoudt. Ook zal informatie gegeven worden over het verloop van je zwangerschap en krijg je tips en adviezen bij eventuele kwaaltjes.

Het lichamelijk onderzoek bestaat uit het meten van je bloeddruk, het voelen aan je buik om de groei en ligging van je baby te beoordelen en er wordt geluisterd naar het hartje van je baby. Mocht je het leuk vinden, dan kunnen we nog even kort kijken naar je kindje met een echo.

Echo-onderzoek

Deze echo is bedoeld om te controleren of het hartje klopt, of het één of meerdere kindjes zijn en om te controleren of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook wordt er gemeten hoeveel weken je ongeveer zwanger bent. Deze echo wordt gemaakt op de praktijk.

Tussen 10 en 12 weken wordt de zogenaamde ‘termijnecho’ gemaakt. Met deze echo wordt je kindje gemeten van kop tot stuit. Op deze manier wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Deze echo wordt gemaakt op de praktijk.

Tussen de 18 en 22 weken kun je het structureel echo-onderzoek, ook wel bekend als de ’20-weken echo’, laten verrichten. Dit is een uitgebreide medische echo die je kindje van top tot teen nakijkt. Deze echo kan bij een gespecialiseerd echocentrum gemaakt worden. Je kunt hiervoor terecht bij het ziekenhuis in Maastricht of bij echocentrum ’t Lichtpunt in Nuth. Afspraken hiervoor zullen door onze praktijk geregeld worden.

Wil je meer weten over het structureel echo onderzoek, klik dan hier.

Bij ongeveer 32 weken zwangerschap kan er een groei-echo gemaakt worden. Bij deze groei-echo wordt het kindje opgemeten door de het hoofdje, de buik en het bovenbeentje van je baby op te meten. Deze echo wordt op onze praktijk gemaakt.

Bij 36 weken wordt er gekeken of je kindje met zijn/haar hoofdje of met de billen beneden ligt. Deze echo wordt op onze praktijk gemaakt.

Indien je het leuk vindt om tussendoor nog even kort naar je kindje te kijken, dan is dit natuurlijk mogelijk. Wij beschikken over een flexibel echoapparaat, hierdoor zijn echo’s bij jou thuis ook mogelijk.

Onderzoek

Tijdens je zwangerschap zal je bloed een aantal keren worden gecontroleerd.

12 weken

Tijdens het intakegesprek krijg je van de verloskundige een aantal formulieren mee om bloed te laten prikken. Dit kan bij je huisarts of bij de prikpost bij het ziekenhuis in Maastricht. Graag vragen we je om dit te doen voor de 13e week van je zwangerschap.

Er worden een aantal buisjes bloed afgenomen. Je bloed wordt gecontroleerd op je bloedgroep, rhesusfactor (D en c), irregulaire antistoffen, ijzergehalte, suikergehalte, infectieziekten HIV, Hepatitis B en de geslachtsziekte Lues.

De uitslag van het bloedonderzoek zullen we bij de volgende controle bespreken. Als er reden is om je eerder op de hoogte te brengen van de uitslag, dan zullen we dit uiteraard doen.

30 weken

Bij 30 weken worden d.m.v. een prik in je vinger 2 druppels bloed afgenomen om nogmaals je ijzer- en suikergehalte te bepalen. Dit onderzoek kan gewoon op de praktijk of bij je thuis plaatsvinden.

Bloedonderzoek bij rhesus D en/of c negatieve bloedgroep

Indien je bloedgroep rhesus D en/of c negatief is, zal bij 27 weken nogmaals bloed worden afgenomen. Deze bloedafname kan plaatsvinden op de praktijk of bij je thuis.

De combinatietest, ook wel de nekplooimeting genoemd, is een test die je kunt laten verrichten tussen 11 en 14 weken zwangerschap. Deze test berekent de individuele kans op het krijgen van een kindje met trisomie 13,18 of 21 (syndroom van Patau, syndroom van Edwards en het syndroom van Down).

Bij deze test wordt met een echo de nekplooi van je baby gemeten en wordt er bij jou een buisje bloed afgenomen. Deze test heeft geen risico’s voor jou of je baby.

De gegevens van het bloedonderzoek en de echo worden verwerkt en samen met je leeftijd bepalen deze jouw kans op het krijgen van een kindje met één van deze drie afwijkingen. Op het moment dat je kans hoger is dan 1:200, bijvoorbeeld 1:50, dan mag je vervolgonderzoek laten verrichten. Een mogelijkheid voor vervolgonderzoek is de NIPT (niet invasieve prenatale test).

De meeste verzekeringen vergoeden de combinatietest niet. De kosten voor dit onderzoek bedragen ongeveer € 175. Dit onderzoek vindt plaats in een ziekenhuis en hiervoor heb je een verwijzing van ons nodig.

Wil je graag meer informatie over de combinatietest, klik dan hier.

De NIPT is een test waarbij uit jouw bloed DNA van je baby wordt gehaald. Dit DNA wordt vervolgens onderzocht op de afwijkingen trisomie 13 (syndroom van Patau), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 21 (Downsyndroom).

De NIPT kan worden uitgevoerd als uit de combinatietest een verhoogde kans is gekomen, of kan meteen als eerste screeningstest gekozen worden. De kosten voor de NIPT als eerste screeningstest bedragen €175.

De test biedt GEEN 100% zekerheid.

De uitslag van de test kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag zijn er sterke aanwijzingen dat je baby een trisomie 13,18, of 21 heeft. Omdat de test geen 100% zekerheid biedt kan het voorkomen dat je baby geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. Meer uitleg over een vlokkentest of vruchtwaterpunctie vind je hier.

Deze test wordt vergoed door je verzekering. Deze test vindt plaats in een ziekenhuis en hiervoor heb je een verwijzing van ons nodig.

De meeste NIPT uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat je baby toch een trisomie heeft zo klein dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt.

Wil je graag meer informatie over de NIPT, klik dan hier.

In je zwangerschap mag je kiezen of je het structureel echo-onderzoek wilt laten verrichten. Het structureel echo-onderzoek, ook wel bekend als de 20-weken echo, is een echo die gemaakt wordt tussen de 18 en de 22 weken zwangerschap. Deze echo wordt gemaakt bij een gespecialiseerd echocentrum. Dit kan bij ’t Lichtpunt in Nuth en bij het ziekenhuis in Maastricht. De verwijzing hiervoor zal via ons verlopen.

Bij deze echo wordt je baby van top tot teen nagekeken en gescreend (onderzocht) op lichamelijke afwijkingen. Er wordt o.a gekeken naar hartafwijkingen, afwijkingen van armen of benen, een open ruggetje of hoofd. Ook wordt er gekeken of je baby goed groeit, er voldoende vruchtwater is en waar de moederkoek ligt. Er kan veel gezien worden op deze echo. Het is echter geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien op deze echo.

Meer informatie over het structureel echo-onderzoek vind je hier.

Adviezen

In je zwangerschap is het extra belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Je eet immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby! Het is echter niet nodig om voor twee personen te gaan eten.
Je kunt tijdens je zwangerschap gelukkig wel nog bijna alles blijven eten, maar er zijn een aantal producten die schadelijk kunnen zijn voor jezelf of voor je baby.
Op de site van het Voedingscentrum vind je een fijne tabel met alle producten die je moet mijden of waar je voorzichtig mee moet zijn.

Producten die mogelijk schadelijk kunnen zijn.

In rauw vlees of gedroogde vleeswaren kan de parasiet Toxoplasma gondii zitten. De kans dat je de infectie krijgt is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Het kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Ook kan het leiden tot ernstige en blijvende schade aan de ogen en hersenen van de baby.

Enkele voorbeelden van producten die van rauw vlees of gedroogde vleeswaren gemaakt zijn: filet americain, chorizo, een rauwe of halfdoorbakken biefstuk, salami, cervelaat, carpaccio en tartaar.

Door vlees te bakken of te verhitten doodt je de parasiet en is het veilig om te eten.

In leverproducten, zoals leversmeerworst of leverpaté, zit veel vitamine A. Veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Een enkele keer een boterham met een leverproduct kan echter geen kwaad. Neem dan maximaal één boterham met dit beleg op een dag.

Het advies is om 2 keer per week vis te eten: (vette) vis bevat veel omega-3 vetzuren, deze zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van je baby. Pas wel op met gerookte en/of rauwe vis. Deze kan de bacterie Listeria bevatten. De kans op besmetting is niet groot, maar de bacterie kan een vroeggeboorte of miskraam veroorzaken. Deze bacterie gaat dood als je de vis goed verhit.

Pas dus bijvoorbeeld op met sushi (gemaakt van vis) en gerookte zalm.

Het wordt afgeraden om rauwe melk te drinken of rauwe eieren te eten. In rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten. De kans op besmetting is klein, maar de bacterie kan een vroeggeboorte of miskraam veroorzaken. Let er in de supermarkt op dat de melk of kaas gepasteuriseerd of gesteriliseerd is.

Rauwe eieren kunnen salmonella bevatten. Hier kun je flink ziek van worden tijdens je zwangerschap. Bak daarom eieren met kapotte dooier aan 2 kanten of kook ze hard.

Koffie mag gedronken worden tijdens de zwangerschap, echter wel met mate. Je mag gerust 1 kopje koffie per dag drinken.

Roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je (ongeboren) baby. Het advies is dan ook om niet te roken en/of alcohol en/of drugs te gebruiken tijdens de zwangerschap. Tijdens het intakegesprek zal gevraagd worden naar je rookgewoontes en naar alcohol- en drugsgebruik en zal er meer informatie gegeven worden over de risico’s die dit met zich meebrengt.

Wil je graag toch al meer informatie? Kijk dan eens op de volgende websites:

Medicijnen

Indien je medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat je vroeg tijdens je zwangerschap overlegt met je huisarts of deze medicatie veilig is tijdens de zwangerschap. Soms is het nodig om over te stappen naar een ander medicijn.

Werk

Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit verlof is in totaal 16 weken en gaat in vanaf 4 tot 6 weken voor de dag van de vermoedelijke uitgerekende datum tot 10-12 weken na je bevalling. Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring van je nodig, deze zul je rond 15 weken zwangerschap van ons krijgen.

Tijdens je zwangerschap heb je het recht om geen nachtdiensten te werken. Dit geldt tot 6 maanden na je bevalling.

Sporten

Voor de meeste sporten geldt dat zolang jij je er prettig bij voelt je ermee door kunt gaan. Luister wel goed naar je eigen lichaam en neem geen onverantwoorde risico’s. Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je zwangerschap. Het verbetert je uithoudingsvermogen en stimuleert de bloedsomloop. Het is juist belangrijk om tijdens je zwangerschap je conditie en kracht te behouden. Ook zul je er na je bevalling plezier aan beleven omdat je sneller weer in vorm bent.

Ben je niet gewend om te sporten, dan is je zwangerschap niet het moment om ineens heel fanatiek te beginnen. Je zou er wel eens over na kunnen denken om een zwangerschapscursus als zwangerfit of zwangerschapsgym te gaan doen. Leuke adressen vind je hier.

Seksualiteit

Gemeenschap kan geen kwaad tijdens de zwangerschap. Het kan wel zijn dat je beleving van je seksualiteit anders wordt. Sommige vrouwen hebben meer zin in seks, andere juist veel minder.

Het kan zijn dat gemeenschap een beetje vaginaal bloedverlies veroorzaakt. Dit kan geen kwaad, maar neem dan toch even contact met ons op.

Indien er sprake is van gebroken vliezen, wordt gemeenschap afgeraden.

Sauna / zonnebank

Bij correct gebruik van de sauna (dus ook goed afkoelen tussendoor) is er geen aanwijzing dat het kwaad kan voor de zwangerschap. Wel kan het zijn dat je wat sneller duizelig wordt omdat je bloedsomloop verandert in de zwangerschap. Volg dus goed de instructies voor juist sauna gebruik, en luister goed naar je eigen lijf.

Wil je de zonnebank gebruiken (of zonnen in de echte zon), houd er dan rekening mee dat je huid anders kan reageren dan buiten de zwangerschap. Zonnen zonder goede bescherming (liefst SPF 50) kan blijvende vlekken in de huid veroorzaken.

To-do’s

Kraamzorg

Een kraamverzorgster komt de eerste week, een aantal uren per dag, bij je thuis. Het is haar taak jullie te ondersteunen bij de zorg voor jou en je kindje. Zij houdt de gezondheid van moeder en kind in de gaten, helpt bij borst- of flesvoeding en verricht licht huishoudelijk werk.

Ook ondersteundt zij ons tijdens een thuisbevalling of een bevalling op de open verloskamer.

Het is belangrijk je tijdig aan te melden voor kraamzorg, het liefst al vóór 16 weken zwangerschap.

Huisarts/apotheek

Stel je huisarts en apotheek op de hoogte van je zwangerschap. Bij eventuele medicatie kan er zo rekening gehouden worden met je zwangerschap.

Zorgverzekeraar

Stel je zorgverzekering op de hoogte van je zwangerschap. De zorgverzekeraar vergoedt de verloskundige zorg volledig en de kraamzorg voor een groot deel.

De meeste zorgverzekeringen sturen je rond 30 weken zwangerschap een kraampakket. Vraag bij je verzekering na of zij deze zullen verzenden.

Erkenning

Indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, kan je partner jullie kindje erkennen. De erkenning dient tijdens de zwangerschap geregeld te worden zodat je partner de wettelijke vader is van jullie kindje. Na de geboorte dien je nog het ouderlijk gezag aan te vragen.

Werkgever

Stel je werkgever op de hoogte van je zwangerschap. Volgens de wet ben je verplicht op je zwangerschap ten minste drie weken voor de uitgerekende datum aan je werkgever bekend te maken. Veel werkgevers vinden het echter fijn als zij eerder op de hoogte zijn van je zwangerschap.

Bij 15 weken krijg je via de verloskundige een zwangerschapsverklaring mee, hiermee kan het zwangerschapsverlof geregeld worden.

Kinderopvang

Indien je gebruik gaat maken van een kinderdagverblijf en/of gastouderopvang, regel dit al vroeg in de zwangerschap. De wachttijden kunnen lang zijn.

Miskraam

Helaas komt het voor dat een zwangerschap eindigt in een miskraam. Een miskraam is het verlies van het vruchtje tot 12 weken zwangerschap. De oorzaak van een miskraam is vaak niet te achterhalen, maar meestal is het een stoornis in de normale ontwikkeling van het kindje.

Je herkent een miskraam aan buikpijn en vaginaal bloedverlies. Dit bloedverlies is te vergelijken met een ruime menstruatie. De buikpijn begint met menstruatie-achtige klachten, die kan uitstralen naar de rug en/of benen.

Wij zien regelmatig dat vrouwen in het begin van hun zwangerschap een beetje vaginaal bloedverlies hebben. Dit betekent niet altijd dat het om een miskraam gaat. Je baarmoedermond is in de zwangerschap extra doorbloed, wat bij inspanning tot een beetje bloedverlies kan leiden. Dit is vergelijkbaar met het ontstaan van een bloedneus. Dit kan voor zowel je kindje als voor je jezelf geen kwaad.

Heb je vragen, twijfels of ben je ongerust neem dan contact met ons op. Wij begeleiden je ook tijdens het doormaken van een miskraam.