Kraamtijd

Na al die tijd wachten is het dan eindelijk zover, de ooievaar mag in de tuin en de beschuit met muisjes mogen uit de kast. Jullie kindje is er!

Een leuke maar ook spannende tijd breekt aan.

Begeleiding in het kraambed

De eerste acht dagen na de bevalling noemen we het kraambed. Wij zijn eindverantwoordelijk voor het verloop van je kraambed en komen in de eerste week regelmatig langs om te controleren of alles goed gaat met jou en je baby. Heb je vragen of ben je ongerust, bel ons dan gewoon, daar zijn we voor!

Wij controleren bij je baby met name het drinkgedrag, de temperatuur, de alertheid, het gewicht en het aantal plas/poepluiers, en we kijken naar het eventueel geelzien van je baby.

Bij jou controleren we de stand van de baarmoeder, de hoeveelheid bloedverlies, je temperatuur, je borsten en kijken naar je eventuele hechtingen. Ook is er aandacht voor je gevoelens en emoties.

Indien je bevalling onder begeleiding van het ziekenhuis heeft plaatsgevonden, neem dan contact met ons op voor de verdere begeleiding tijdens je kraambed. Als het lukt komen we al even bij je langs in het ziekenhuis om je te feliciteren en je kindje te bewonderen.

Kraamzorg

In de kraamtijd zorgt de kraamverzorgster voor jou en je baby. Zij komt de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling een aantal uren per dag bij je thuis. Haar taak is jullie helpen met de verzorging van je baby en uitleg hierover te geven. Zij zal ook dagelijks een aantal medische controles doen en koppelt deze terug aan ons.

(borst)Voeding

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor je baby. Het is de basis voor een gezonde start. De borstvoeding is afgestemd op de behoefte van je kind. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder kans om allergieën, suikerziekte, hartaandoeningen, kanker en zwaarlijvigheid te ontwikkelen.

Borstvoeding heeft niet alleen voordelen voor je baby, maar ook voor jezelf. Zo heb je minder kans op bloedingen na je bevalling, krijg je sneller je oude figuur terug én borstvoeding heeft een beschermend effect tegen ostheoporose en diverse soorten kanker, waaronder borstkanker en eierstokkanker.

De voorbereiding op de borstvoedingsperiode begint al in je zwangerschap. Er zijn allerlei manieren om je goed voor te bereiden. Zo worden er door de kraamzorg-organisatie borstvoedingsavonden georganiseerd en zijn er meerdere websites waar je goede, betrouwbare informatie kunt vinden.

Ook is er een mamacafé. Het mamacafé is een bijeenkomst die eens per maand wordt gehouden waarbij je al je vragen rondom de borstvoeding stellen aan een lactatiedeskundige (borstvoedingsdeskundige) en aan ervaringsdeskundigen. Deze adressen en websites vind je bij links.

Borstvoeding moet je leren geven, neem de tijd hiervoor. In de eerste week krijg je begeleiding van ons en van de kraamverzorgster. Zo nodig kan ook nog de hulp van de lactatiedeskundige ingeschakeld worden.

Wat is goed om in huis te hebben voor je met borstvoeding begint?

  • Voedingskussen.
  • Een verzorgende tepelcrème.
  • Zoogcompressen.
  • Voedings-BH’s.

Kunstvoeding

Het kan zijn dat je liever geen borstvoeding geeft, of dat je borstvoeding door omstandigheden niet voldoende op gang komt. Flesvoeding (kunstvoeding) is dan het alternatief.

Koop een standaard zuigelingenvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Hypo-allergene kunstvoeding is niet nodig.

Koop niet meteen een heel pakket met flesjes, maar koop er maar 1 of 2. Het kan zijn dat we tijdens het kraambed nog wisselen van flesje, omdat je kindje beter drinkt aan een ander flesje.

Wat goed om in huis te hebben voor je flesvoeding gaat geven?

  • 1-2 flesjes.
  • Volledige zuigelingenvoeding voor baby’s van 0-6 maanden.
  • Slabbetjes/spuugdoekjes.

Hielprik en gehoorscreening

Hielprik

Rond de 5e dag na de geboorte wordt de hielprik verricht. Door enkele druppels bloed af te nemen uit de hiel van je baby kan er getest worden op een aantal zeldzame erfelijke ziektes.

Binnen 4 weken krijg je de uitslag van de heilprik.

Gehoorscreening

De gehoorscreening wordt tegelijk verricht met de hielprik. Er wordt een zacht, flexibel oordopje in beide oren gedaan, die kan meten of jullie kindje voldoende kan horen. Het onderzoek duurt ongeveer 3 minuten en is volledig pijnvrij.

Het komt regelmatig voor dat je kindje niet meteen slaagt voor de gehoortest. Het kan zijn dat het signaal van het apparaatje niet goed kan doordringen, door bijvoorbeeld viezigheid of water in het oortje. De test zal dan na ongeveer een week herhaald worden.

To-do’s

Aangeven

Na de geboorte heb je drie werkdagen de tijd om je baby aan te geven bij de gemeente waar je baby geboren is, waarop de 1e werkdag de dag van de geboorte is. Degene die je baby gaat aangeven moet aanwezig zijn geweest bij de bevalling.

Maak voordat je naar het gemeentekantoor gaat een afspraak, zo voorkom je lange wachttijden.

Zorgverzekering

Na de geboorte is het verstandig om je kindje zo snel mogelijk bij te laten schrijven bij de zorgverzekering. Doe dit uiterlijk binnen 4 maanden na de geboorte. Dit kan op jouw verzekering of op die van je partner.