Kraamtijd

Na al die tijd wachten is het dan eindelijk zover, de ooievaar mag in de tuin en de beschuit met muisjes mogen uit de kast. Jullie kindje is er!

Een leuke maar ook spannende tijd breekt aan. Er komt veel op je af zo’n eerste week: het verzorgen van jullie

Begeleiding in het kraambed

De eerste acht dagen na de bevalling noemen we het kraambed. Wij zijn eindverantwoordelijk voor het verloop van je kraambed en komen in de eerste week regelmatig langs om te controleren of alles goed gaat met jou en je baby. Heb je vragen of ben je ongerust, bel ons dan gewoon, daar zijn we voor!

Wij controleren bij je baby met name het drinkgedrag, de temperatuur, de alertheid, het gewicht en het aantal plas/poepluiers, en we kijken naar het eventueel geelzien van je baby.

Bij jou controleren we de stand van de baarmoeder, de hoeveelheid bloedverlies, je temperatuur, je borsten en kijken naar je eventuele hechtingen. Ook is er aandacht voor je gevoelens en emoties.

Indien je bevalling onder begeleiding van het ziekenhuis heeft plaatsgevonden, neem dan contact met ons op voor de verdere begeleiding tijdens je kraambed. Als het lukt komen we al even bij je langs in het ziekenhuis om je te feliciteren en je kindje te bewonderen.

Kraamzorg

In de kraamtijd zorgt de kraamverzorgster voor jou en je baby. Zij komt de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling een aantal uren per dag bij je thuis. Haar taak is jullie helpen met de verzorging van je baby en uitleg hierover te geven. Zij zal ook dagelijks een aantal medische controles doen en koppelt deze terug aan ons.

To-do’s

Aangeven

Na de geboorte heb je drie werkdagen de tijd om je baby aan te geven bij de gemeente waar je baby geboren is, waarop de 1e werkdag de dag van de geboorte is. Degene die je baby gaat aangeven moet aanwezig zijn geweest bij de bevalling.

Maak voordat je naar het gemeentekantoor gaat een afspraak, zo voorkom je lange wachttijden.

Zorgverzekering

Na de geboorte is het verstandig om je kindje zo snel mogelijk bij te laten schrijven bij de zorgverzekering. Doe dit uiterlijk binnen 4 maanden na de geboorte. Dit kan op jouw verzekering of op die van je partner.