Birth

And then…. this baby will also have to come out at some point!

It’s time, your baby announces its arrival. How can you prepare for this? Where can you give birth? How can you give birth, and when do you need to call us?

Normale bevalling

Een bevalling kan op 2 manieren beginnen, namelijk met het breken van de vliezen of met weeën. Bij 1 op de 10 vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je merkt dat je vliezen gebroken zijn als je steeds kleine beetjes warm vocht verliest, vooral bij beweging. Als je vliezen gebroken zijn krijg je vaak in de loop van de dag weeën en zal de bevalling doorzetten.

Bij 9 op de 10 bevallingen start de bevalling met weeën. Vaak breken de vliezen dan spontaan gaandeweg de bevalling. Soms kan het nodig zijn dat wij de vliezen doorprikken, bijvoorbeeld om de bevalling sneller te laten vorderen.

Vlak voor je bevalling kun je last krijgen van voorweeën en harde buiken. Deze harde buiken en voorweeën komen nog heel onregelmatig, zijn niet pijnlijk, zijn verschillend in duur en kunnen ook weer helemaal wegtrekken. In deze fase maakt je lichaam zich klaar om te gaan bevallen. Je baarmoedermond verweekt, wordt korter en soms kan hij al wat open gaan staan (ontsluiting).

Je gaat merken dat de voorbereidende fase langzaam overgaat in de latente fase. De voorweeën worden pijnlijk en worden weeën. Deze weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder. De weeën komen regelmatig om de 4-5 minuten, en zijn matig sterk. Het lukt vaak makkelijk om de weeën weg te zuchten en nog te praten tijdens de weeën We spreken van de latente fase tot ongeveer 4 centimeter ontsluiting.

De actieve fase van de bevalling is van 4 tot 10 centimeter ontsluiting. De weeën komen regelmatig om de 2-3 minuten en zijn krachtig. Praten tijdens de weeën lukt vaak niet meer. Gemiddeld genomen vordert de bevalling vanaf nu ongeveer 1 centimeter per uur.

Indien je in het ziekenhuis wenst te bevallen zullen we bij ongeveer 6 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis gaan.

Aan het einde van deze fase zullen wij de kraamzorg bellen om ons te assisteren tijdens je bevalling.

Wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt bereikt en je het gevoel hebt dat je moet persen start de uitdrijvingsfase. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Persweeën zijn weeën die je helpen om je kindje naar buiten te persen. Je krijgt persdrang. Dit is een reflex en voelt als een sterke drang om te poepen. Persdrang begint vaak geleidelijk en wordt sterker tot de drang tot persen zo groot wordt dat je hele lichaam samen werkt om je kindje geboren te laten worden.

De duur van deze fase is erg wisselend en kan variëren van 2 minuten tot 2 uur.

Nadat je kindje geboren is leggen we hem/haar meteen bovenop je borst Als alles goed gaat, mag je kindje daar het eerste uur lekker blijven liggen en krijgen jullie de tijd om kennis met elkaar te maken. Indien je borstvoeding gaat geven, kunnen we proberen je baby voor het eerst aan de borst te leggen.

In deze fase wordt de navelstreng doorgeknipt, zorgen we dat de moederkoek geboren wordt en wordt je, indien nodig, gehecht.

Na een uur wordt jullie kindje nagekeken, gewogen en gemeten.

Bij een poliklinische bevalling (bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van de verloskundige) mag je 2 uur na je bevalling, samen met de kraamverzorgster naar huis.

Wanneer bellen

Deze belinstructies zijn een advies. Bij pijn, ongerustheid of vragen zijn wij 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar op 0621977626.

Het kan voorkomen dat we de telefoon niet meteen op kunnen nemen. Spreek dan je naam en telefoonnummer in , we bellen je dan zo snel mogelijk terug. Indien we je in 10 minuten niet terug hebben gebeld probeer het dan nogmaals.

Wanneer kun je ons altijd bellen?

Vóór 37 weken zwangerschap

 • Bij vaginaal bloedverlies.
 • Bij vruchtwaterverlies.
 • Bij regelmatige, pijnlijke harde buiken.
 • Als je de baby minder voelt bewegen dan je gewend bent.

Na 37 weken zwangerschap

Weeën

 • Bij een eerste kindje: bel wanneer je 2 uur lang, iedere 3-5 minuten weeën hebt die ongeveer 60 seconden duren.
 • Volgende kinderen: bel wanneer je 1 uur lang, iedere 4-5 minuten weeën hebt die ongeveer 60 seconden duren.

Breken van de vliezen

 • Dag en nacht meteen bellen:
  • Als het vruchtwater geel, groen of bruin verkleurd is. Ook als je hierover twijfelt meteen bellen.
  • Als het hoofdje van de baby nog niet ingedaald is en je vliezen breken ga dan meteen liggen en bel ons. Dit wordt nadrukkelijk op het spreekuur besproken.
 • overdag bellen:
  • Als midden in de nacht je vliezen breken, het vruchtwater is helder en het hoofdje van je kindje goed is ingedaald, mag je ons in de ochtend bellen.

Helderrood vaginaal bloedverlies

Bel indien je bloedverlies hebt dat vergelijkbaar is met een menstruatie. Een beetje helderrood, bruinig bloed- of slijmverlies net voor of tijdens de bevalling is normaal, hiervoor hoef je niet te bellen.

Minder leven

Bel indien je je baby minder voelt bewegen dan je gewend bent.