Bevalling

Ja… die baby moet er ook nog een keertje uit!

Dan is het zover, je baby kondigt zich aan. Hoe kun je je hierop voorbereiden? Waar kun je bevallen? Hoe kun je bevallen, en wanneer moet je ons bellen?

Voorbereiding

Geboorteplan

Rond 34 weken zwangerschap zal er een uitgebreide controle plaatsvinden om de bevalling te bespreken. Centraal in dit gesprek staan je wensen en behoeften rondom de bevalling, maar ook informatie over hoe een bevalling verloopt en wanneer je moet bellen. Als voorbereiding op dit gesprek kun je een geboorteplan op stellen. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Een voorbeeld hiervan vind je op:

Cursussen

Je kunt, als voorbereiding op je bevalling, een zwangerschapscursus volgen. Door een cursus te volgen krijg je meer informatie over de bevalling en krijg je tips en adviezen hoe om te gaan met de pijn tijdens de bevalling. Klik hier voor een selectie van de zwangerschapscursussen die worden aangeboden in Maastricht en omstreken.

Wat leg je klaar?

Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, een aantal dingen heb je nodig voor het grote moment.

Klaarzetten

 • Kraampakket: dit pakket krijg je meestal automatisch van de zorgverzekering. Indien de zorgverzekering dit niet verstrekt, kan je bij de apotheek of bij een babywinkel een compleet kraampakket kopen.
 • Klossen: indien de hoogte van de grond tot de bovenrand van je matras lager is dan 80cm, dien je klossen onder het bed te zetten. Daardoor staat het bed hoger: dit is makkelijk werken voor ons als verloskundigen en kraamverzorgenden. Je kunt deze klossen huren via de thuiszorgwinkel van Envida.

Bij een thuisbevalling klaarzetten

 • 2 emmers: deze zullen gebruikt worden voor het afval en voor de vuile was
 • 2 metalen kruiken: hiermee maken we de kleertjes en doeken voor jullie kindje warm.
 • Hydrofiele luiers: tijdens de bevalling hebben wij er ongeveer 10 nodig. Zorg dat minimaal 1 luier heet gestreken is en bewaar deze in een schone en afgesloten plastic zak. Deze steriele doek gebruiken wij om onze materialen op te leggen.

Ziekenhuiskoffertje

Zet een ruime tas of koffer klaar vanaf 37 weken zwangerschap, met daarin:

 • de zwangerschapskaart
 • kleding voor jezelf na de bevalling
 • kleding voor de baby
 • toiletartikelen
 • camera en/of fototoestel, met opladers en geheugenkaarten
 • een 1 euro muntstuk voor de rolstoel in het ziekenhuis
 • een autostoeltje om je kindje mee terug naar huis te vervoeren.
 • eten en drinken voor in het ziekenhuis

Normale bevalling

Een bevalling kan op 2 manieren beginnen, namelijk met het breken van de vliezen of met weeën. Bij 1 op de 10 vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je merkt dat je vliezen gebroken zijn als je steeds kleine beetjes warm vocht verliest, vooral bij beweging. Als je vliezen gebroken zijn krijg je vaak in de loop van de dag weeën en zal de bevalling doorzetten.

Bij 9 op de 10 bevallingen start de bevalling met weeën. Vaak breken de vliezen dan spontaan gaandeweg de bevalling. Soms kan het nodig zijn dat wij de vliezen doorprikken, bijvoorbeeld om de bevalling sneller te laten vorderen.

Vlak voor je bevalling kun je last krijgen van voorweeën en harde buiken. Deze harde buiken en voorweeën komen nog heel onregelmatig, zijn niet pijnlijk, zijn verschillend in duur en kunnen ook weer helemaal wegtrekken. In deze fase maakt je lichaam zich klaar om te gaan bevallen. Je baarmoedermond verweekt, wordt korter en soms kan hij al wat open gaan staan (ontsluiting).

Je gaat merken dat de voorbereidende fase langzaam overgaat in de latente fase. De voorweeën worden pijnlijk en worden weeën. Deze weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder. De weeën komen regelmatig om de 4-5 minuten, en zijn matig sterk. Het lukt vaak makkelijk om de weeën weg te zuchten en nog te praten tijdens de weeën We spreken van de latente fase tot ongeveer 4 centimeter ontsluiting.

De actieve fase van de bevalling is van 4 tot 10 centimeter ontsluiting. De weeën komen regelmatig om de 2-3 minuten en zijn krachtig. Praten tijdens de weeën lukt vaak niet meer. Gemiddeld genomen vordert de bevalling vanaf nu ongeveer 1 centimeter per uur.

Indien je in het ziekenhuis wenst te bevallen zullen we bij ongeveer 6 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis gaan.

Aan het einde van deze fase zullen wij de kraamzorg bellen om ons te assisteren tijdens je bevalling.

Wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt bereikt en je het gevoel hebt dat je moet persen start de uitdrijvingsfase. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Persweeën zijn weeën die je helpen om je kindje naar buiten te persen. Je krijgt persdrang. Dit is een reflex en voelt als een sterke drang om te poepen. Persdrang begint vaak geleidelijk en wordt sterker tot de drang tot persen zo groot wordt dat je hele lichaam samen werkt om je kindje geboren te laten worden.

De duur van deze fase is erg wisselend en kan variëren van 2 minuten tot 2 uur.

Nadat je kindje geboren is leggen we hem/haar meteen bovenop je borst Als alles goed gaat, mag je kindje daar het eerste uur lekker blijven liggen en krijgen jullie de tijd om kennis met elkaar te maken. Indien je borstvoeding gaat geven, kunnen we proberen je baby voor het eerst aan de borst te leggen.

In deze fase wordt de navelstreng doorgeknipt, zorgen we dat de moederkoek geboren wordt en wordt je, indien nodig, gehecht.

Na een uur wordt jullie kindje nagekeken, gewogen en gemeten.

Bij een poliklinische bevalling (bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van de verloskundige) mag je 2 uur na je bevalling, samen met de kraamverzorgster naar huis.

Thuis of in het ziekenhuis

Bevallen doe  op de plek waar jij je het meest prettig voelt. Als je zwangerschap zonder problemen verlopen is, heb je de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.

Thuisbevalling

Bevallen in je eigen, vertrouwde omgeving is voor veel vrouwen een wens. Wij hebben veel ervaring met thuisbevallingen en kunnen je hier goed in begeleiden. Wij hebben alle benodigdheden bij om ons je bevalling veilig te kunnen begeleiden en zijn getraind om ook in noodgevallen te kunnen handelen.

Bij een thuisbevalling geldt wel dat de bevalling ‘volgens het boekje’ moet verlopen. Dit betekent dat als er gedurende de bevalling twijfels ontstaan over de gezondheid van jou of je baby, de verloskundige alsnog kan besluiten om naar het ziekenhuis te gaan.

Het is thuis ook mogelijk om in bad of op de baarkruk te bevallen. Als je de wens hebt om in bad te bevallen, dien je hiervoor een speciaal bevalbad te huren. Wij hebben standaard een baarkruk bij ons, dus hiervoor hoef je niets te regelen.

Poliklinische bevalling

Je kunt er ook voor kiezen om onder onze begeleiding in het ziekenhuis te bevallen. Eigenlijk betekent dit dat we een kamer huren in het ziekenhuis waar de bevalling zal plaatsvinden.

We gaan pas met ongeveer 6 centimeter ontsluiting samen naar het ziekenhuis. Dat betekent dat je het grootste gedeelte van de bevalling thuis doet.

Als alles goed is gegaan, mag je ongeveer 2 uur na de bevalling, samen met de kraamverzorgster, naar huis.

Klinische bevalling

Het komt regelmatig voor dat het medisch noodzakelijk is dat de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis de medische zorg van ons overneemt. Dit kan al tijdens de zwangerschap gebeuren, maar ook tijdens de bevalling.

Dit betekent dat de verloskundige of de gynaecoloog van het ziekenhuis verantwoordelijk is en je bevalling begeleidt.

Mocht je het fijn vinden dat we aanwezig zijn tijdens je bevalling om je te ondersteunen, dan is dit mogelijk. Je mag ons ten alle tijde bellen.

Pijnstilling

Een bevalling is een intense en voor velen een mooie ervaring. Maar helaas, pijn doet het wel. De meeste vrouwen kunnen bij een normale bevalling goed omgaan met de pijn en is medicinale pijnmedicatie niet nodig.,

Pijnstilling thuis

Er zijn een aantal mogelijkheden voor pijnstilling die je thuis kunt proberen:

 • Warmte: warm water (bad of douche) of een warme kruik hebben een ontspannend effect op je lichaam. Wanneer je ontspannen bent, zul je merken dat je beter om kunt gaan met de pijn
 • Massage: massage van je rug of benen zorgt ook voor ontspanning. Een perfecte taak voor je partner om je te ondersteunen tijdens de bevalling
 • Wisselende houdingen: dit is gunstig voor de vordering van de bevalling, maar veel vrouwen vinden het vaak ook gewoon fijn om af te wisselen in hun houdingen.
 • Geboorte-TENS: dit is een apparaatje waarmee je jezelf kleine elektrische schokjes geeft, die de pijn kunnen verminderen. Dit is volledig veilig voor jou en je baby.

Pijnstilling in het ziekenhuis

Bij een langdurige bevalling of wanneer de pijn als traumatisch ervaren wordt, is medicinale pijnstilling een uitkomst. Er zijn in Maastricht twee mogelijkheden, namelijk de ruggenprik en een injectie in je been met Pethidine. Deze vormen van medicinale pijnstilling zijn zeker een uitkomst wanneer je pijnstilling nodig hebt, maar ze brengen ook risico’s met zich mee. Als je hiervan gebruikt maakt zal daarom je bevalling verder worden begeleid door de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis.

Sinds 2019 bieden we ook de mogelijkheid om gebruik te maken van lachgas. Deze manier van medicinale pijnstilling kunnen wij als verloskundigen zelf toedienen, dus overdracht aan de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis is dan niet nodig. Lachgas is alleen beschikbaar in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen.

Ruggenprik

Een ruggenprik, ook wel epiduraal genoemd, is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit en het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend.

Voordelen van een ruggenprik

 • De meeste vrouwen voelen weinig pijn meer tijdens de weeën.
 • Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee.

Nadelen van een ruggenprik

 • Soms, bij 5 tot 10 van de 100 vrouwen, werkt een ruggenprik onvoldoende. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
 • Een ruggenprik heeft bijwerkingen en gevolgen voor jou en je kindje. Je hebt meer kans op een bevalling met zuignap, vacuümpomp of een keizersnede.
 • Je kunt je bed niet uit, omdat je minder gevoel hebt in je benen.
 • Je hebt meer problemen met plassen, omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. Daarom krijg je vaak (tijdelijk) een blaaskatheter, Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd
 • Je hebt vaker koorts. Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Voor de zekerheid krijg je dan een antibioticum. Soms moet de baby na onderzoek door de kinderarts worden opgenomen op de kinderafdeling en krijgt het ook een antibioticum

Pethidine

Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine is een morfine-achtige stof die ervoor zorgt dat je kunt ontspannen en de pijn draaglijker wordt.

Voordelen van pethidine:

 • Pethidine kan op elk tijdstip worden gegeven.
 • Je kunt slaperig worden van pethidine, of zelfs in slaap vallen. Dat kan prettig zijn als je moe bent van de weeën: dan kun je even uitrusten.

Nadelen van pethidine

 • 2 van de 3 vrouwen heeft toch nog veel pijn.
 • Je kunt misselijk, suf en slaperig worden. Het kan zijn dat je de geboorte daardoor minder bewust meemaakt.
 • Ook de baby kan suf worden van pethidine. Daardoor kan het meer moeite hebben met ademhalen na de geboorte. Soms hebben baby’s een injectie nodig om weer goed te kunnen ademhalen.
 • Door de sufheid kan je kindje soms minder goed de borst vinden en zuigen. Dit kan het geven van de borstvoeding bemoeilijken.

In het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen wordt geen gebruik gemaakt van Pethidine, maar van een infuus met Remifentanyl.

Wanneer bellen

Deze belinstructies zijn een advies. Bij pijn, ongerustheid of vragen zijn wij 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar op 0621977626.

Het kan voorkomen dat we de telefoon niet meteen op kunnen nemen. Spreek dan je naam en telefoonnummer in , we bellen je dan zo snel mogelijk terug. Indien we je in 10 minuten niet terug hebben gebeld probeer het dan nogmaals.

Wanneer kun je ons altijd bellen?

Vóór 37 weken zwangerschap

 • Bij vaginaal bloedverlies.
 • Bij vruchtwaterverlies.
 • Bij regelmatige, pijnlijke harde buiken.
 • Als je de baby minder voelt bewegen dan je gewend bent.

Na 37 weken zwangerschap

Weeën

 • Bij een eerste kindje: bel wanneer je 2 uur lang, iedere 3-5 minuten weeën hebt die ongeveer 60 seconden duren.
 • Volgende kinderen: bel wanneer je 1 uur lang, iedere 4-5 minuten weeën hebt die ongeveer 60 seconden duren.

Breken van de vliezen

 • Dag en nacht meteen bellen:
  • Als het vruchtwater geel, groen of bruin verkleurd is. Ook als je hierover twijfelt meteen bellen.
  • Als het hoofdje van de baby nog niet ingedaald is en je vliezen breken ga dan meteen liggen en bel ons. Dit wordt nadrukkelijk op het spreekuur besproken.
 • overdag bellen:
  • Als midden in de nacht je vliezen breken, het vruchtwater is helder en het hoofdje van je kindje goed is ingedaald, mag je ons in de ochtend bellen.

Helderrood vaginaal bloedverlies

Bel indien je bloedverlies hebt dat vergelijkbaar is met een menstruatie. Een beetje helderrood, bruinig bloed- of slijmverlies net voor of tijdens de bevalling is normaal, hiervoor hoef je niet te bellen.

Minder leven

Bel indien je je baby minder voelt bewegen dan je gewend bent.