Bevallen

Een bevalling is de enige blind date waarvan je zeker weet dat je de liefde van je leven ontmoet!

De voorbereiding

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht

Zwangerschaps-/ bevalcursus

In onze praktijk geven wij natuurlijk de nodige informatie over de naderende bevalling. Toch adviseren wij iedere zwangere om zich te oriënteren op een zwangerschapscursus. Tijdens deze cursus krijgt uitgebreide informatie over de zwangerschap en bevalling Ook krijg je tips hoe om te gaan met de pijn van de weeën. Er is een groot assortiment aan cursussen in de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschapsyoga, hypnobirthing, zwangerfit, Mom in Balance etc. Ook zijn er verschillende online cursussen te volgen. Het is van belang een cursus te zoeken die bij jouw/jullie wensen en behoeften past.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht

Geboorteplan/voorkeuren

Rond 35 weken zwangerschap zal er een uitgebreid gesprek plaatsvinden om de bevalling te bespreken. Tijdens dit gesprek zullen wij uitleggen hoe de gemiddelde bevalling verloopt, wanneer we graag wensen dat jullie bellen en is er veel ruimte om jullie wensen te bespreken. Deze wensen en behoeften rondom de bevalling kunnen jullie opnemen in een geboorteplan. Wij adviseren dit geboorteplan te schrijven voordat je/jullie naar deze afspraak komen. Zo kunnen we samen het plan bespreken en eventueel nog aanpassen indien dit nodig is.

De normale bevalling

Breken van de vliezen

Een spontane bevalling kan op 2 manieren beginnen, namelijk met het breken van de vliezen of met weeën. Bij 1 op de 10 vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je merkt dat je vliezen gebroken zijn als je steeds kleine beetjes warm vocht verliest, vooral bij beweging. Als je vliezen gebroken zijn krijg je vaak in de loop van de dag weeën en heb je een grote kans dat de bevalling zal doorzetten.

Bij 9 op de 10 bevallingen start te bevalling met weeën. Vaak breken de vliezen dan spontaan gaandeweg de bevalling. Soms kan het nodig zijn dat wij de vliezen doorprikken, bijvoorbeeld om de bevalling sneller te laten vorderen.

Voorweeën

Vlak voor je bevalling kun je last krijgen van voorweeën. Deze voorweeën zijn harde buiken die heel onregelmatig komen. Ze zijn gevoelig (niet echt pijnlijk), verschillend in duur en kunnen ook weer helemaal wegtrekken. In deze fase maakt je lichaam zich klaar om te gaan bevallen. Je baarmoedermond verweekt, wordt korter en gaat vaak al een beetje open staan (ontsluiting). De echte bevalling is met deze weeën nog niet begonnen.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht
Latente fase

In de latente fase van je bevalling ga je merken dat de voorweeën sterker worden en regelmatiger komen. Dit betekend dat ze vaak om de 4 tot 6 minuten komen en pijnlijker zijn. Het lukt vaak makkelijk om de weeën weg te zuchten en ook om nog te praten tijdens de weeën. We spreken van de latente fase tot ongeveer 4 centimeter ontsluiting.

Actieve fase

De actieve fase van de bevalling is begonnen wanneer je weeën hebt die iedere 2-3 minuten komen, een ruime minuut duren en krachtig zijn. Vaak heb je dan 3 a 4 centimeter onsluiting. Praten lukt vaak niet meer tijdens de weeën en je volledige aandacht zal bij het opvangen van deze weeën liggen.

Tijdens de actieve fase van de bevalling zal de ontsluiting gemiddeld genomen 1 centimeter per uur vooruit gaan. Dit betekent in de praktijk dat deze fase (bij een eerste kindje) ongeveer 8 tot 10 uur duurt.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht
Uitdrijvingsfase

Wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt en je het gevoel hebt dat je moet persen start te uitdrijvingsfase. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Persweeën zijn weeën die je helpen om je kindje naar buiten te persen. Dit voelt alsof je gigantisch erg naar het toilet moet. Je lijf gaat vanzelf mee duwen (reflectoire persdrang). Bij een eerste kindje duurt deze fase gemiddeld een uur. Beval je niet van je eerste kindje, dan gaat deze fase vaak veel sneller.

Nageboorte

Nadat jullie kindje geboren is leggen we hem/haar meteen bovenop je borst. In deze fase wordt de navelstreng doorgeknipt, zorgen we dat de moederkoek (placenta) geboren wordt en wordt je, indien nodig, gehecht.

Als alles goed gaat mag jullie kindje het eerste uur lekker op de borst blijven liggen en krijgen jullie de tijd om kennis te maken met elkaar. Indien je borstvoeding wenst te geven, kunnen we proberen de baby voor het eerst aan de borst te leggen. Na een uur wordt jullie kindje nagekeken, gewogen en gemeten.

Bij een poliklinische bevalling (bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van ons) mag je 2 uur na de bevalling, samen met de kraamverzorgster, naar huis.

Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk in Maastricht
Verloskundige Maastricht? Verloskundigenpraktijk Puur Natal is een kleinschalige verloskundigenpraktijk Maastricht

Meest gestelde vragen

Bij verloskundigenpraktijk Puur Natal zijn wij te allen tijde laagdrempelig te bereiken op ons spoednummer voor dringende vragen of ongerustheid. Ons spoednummer staat altijd aan en zal opgenomen worden door onze dienstdoende verloskundige.

Een bevalling is een mooi, ingrijpend en intens proces. Wij vinden het zeer belangrijk jullie hier optimaal in te kunnen begeleiden. Om deze reden hebben wij de volgende beladviezen opgesteld. Bellen mag altijd, maar wij vinden het fijn als je belt bij de onderstaande adviezen.

 

Ongerustheid:

Liever een keer te veel dan een keer te weinig gebeld. Bij zorgen, vragen zijn wij te allen tijde bereikbaar.

 

Weeën

 • Bij je eerste bevalling: bel wanneer je 2 uur lang, iedere 2-5 minuten weeën hebt die ongeveer 60 seconden duren
 • Niet je eerste bevalling? Bel dan wanneer je 1 uur lang, iedere 3-5 minuten weeën hebt die ongeveer 60 seconden duren.

 

Gebroken vliezen:

 • Dag en nacht meteen bellen:
  • Als het vruchtwater geel, groen of bruin verkleurd is of als er twijfel is over de kleur van het vruchtwater
  • Als het hoofdje nog niet ingedaald is en je vliezen breken ga dan meteen liggen en bel ons. Dit advies wordt indien dit voor jou van toepassing is, nadrukkelijk op het spreekuur besproken.

 

Overdag bellen:

Breken je vliezen overdag, dan kan je ons altijd bellen. Indien je vliezen tussen 11 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends breken, dan kan je ons ‘s ochtends bellen.

 

Helderrood vaginaal bloedverlies

Een beetje helderrood, bruinig bloed- of slijmverlies net voor of tijdens je bevaling is normaal. Indien je bloedverlies hebt dat vergelijkbaar is met een menstruatie vragen wij je vriendelijk altijd contact op te nemen.

Bevallen doe je op de plek waar jij je het meest prettig voelt. Als je zwangerschap zonder complicaties is verlopen, heb je de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.

Thuisbevalling

Bevallen in je eigen, vertrouwde omgeving is voor veel vrouwen een wens. Wij hebben veel ervaring met thuisbevallingen en kunnen je hier goed in begeleiden. Wij hebben alle benodigdheden bij ons om je bevalling veilig te kunnen begeleiden en zijn getraind om ook in noodgevallen te kunnen handelen.

Bij een thuis geldt wel dat de bevalling ‘volgens het boekje’ moet verlopen. Dit betekent dat als er gedurende de bevalling twijfels ontstaan over de gezondheid van jou of jullie baby, wij alsnog kunnen besluiten om naar het ziekenhuis te gaan.

Het is thuis ook mogelijk om in bad of op de baarkruk te bevallen. Wij hebben standaard een baarkruk in de auto liggen, dus hier hoef je niets voor te regelen.

Als je de wens hebt om in bad te bevallen, dien je hiervoor een speciaal bevalbad voor te gebruiken. Wij hebben 2 bevalbaden in de praktijk te huur, dus vraag gerust naar de mogelijkheden.

Poliklinische bevalling

Je hebt ook de keuze om onder onze begeleiding in het ziekenhuis te bevallen. Eigenlijk betekent dit dat we een kamer huren in het ziekenhuis waar de bevalling zal plaatsvinden. Als alles goed gaat zal je onder begeleiding van ons en de kraamzorg bevallen.

We gaan gemiddeld genomen met 6 centimeter ontsluiting samen naar het ziekenhuis. Dit betekent dat je het grootste gedeelte van de bevalling thuis doet.

Ook in het ziekenhuis heb je de mogelijkheid om in bad of op de baarkruk te bevallen. Wij werken samen met het Maastricht UMC+ en het Zuyderland. Beide ziekenhuizen hebben kamers met een bevalbad en hebben een baarkruk tot de beschikking.

Als alles goed is gegaan en jij en jullie baby maken het beiden goed, mag je ongeveer 2 uur na de bevalling (met de kraamzorg), naar huis.

Klinische bevalling

Het komt regelmatig voor dat het medisch noodzakelijk is (bijvoorbeeld bij een complicatie) dat de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis de medische zorg van ons overneemt. Dit kan al tijdens de zwangerschap gebeuren, maar ook tijdens of na de bevalling. De verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de verdere begeleiding.

Mocht je het fijn vinden dat wij toch aanwezig zijn tijdens de bevalling om jullie te ondersteunen, dan is dit mogelijk. Jullie mogen ons te alle tijden bellen! Als onze dienst het toelaat, komen wij graag de geboorte van jullie kindje verder begeleiden.

Een bevalling is een intense en voor velen een mooie ervaring. Maar helaas, pijn doet het wel. De meeste vrouwen kunnen bij een normale bevalling goed omgaan met de pijn en is medicinale pijnmedicatie niet nodig.

Er zijn een aantal mogelijkheden voor pijnstilling die je thuis kunt proberen:
 • Warmte: warm water (bad of douche) of een warme kruik hebben een ontspannend effect op je lichaam. Wanneer je ontspannen bent, zal je merken dat je beter om kunt gaan met de pijn.
 • Massage: massage van je rug of benen zorgt ook voor ontspanning. Een perfecte taak voor je partner om je te ondersteunen tijdens de bevalling.
 • Wisselende houdingen: dit is gunstig voor de vordering van de bevalling, maar veel vrouwen vinden het vaak ook gewoon fijn om af te wisselen in hun houdingen.
 • Geboorte-TENS: dit is een apparaatje waarmee je jezelf kleine elektrische schokjes geeft, die de pijn kunnen verminderen. Deze schokjes doen geen pijn, maar geven een irritant gevoel. Het Tens-apparaat is veilig voor jou en jullie baby en kan gedurende de gehele bevalling gebruikt worden. Wij hebben altijd een TENS-apparaat in de auto liggen. Wens je hiervan gebruik te maken, geef het dan gerust aan.
 

Bij een langdurige bevalling of wanneer de pijn als traumatisch ervaren wordt, is medicinale pijnstilling een uitkomst. Er zijn in het Maastricht UMC+ twee mogelijkheden, namelijk de ruggenprik en een injectie in je been met Pethidine. Het Zuyderland te Heerlen biedt hierin meer mogelijkheden. Zij bieden naast de ruggenprik en de Pethidine, namelijk ook lachgas en Remifentanil aan. Deze vormen van medicinale pijnstilling zijn zeker een uitkomst wanneer je pijnstilling nodig hebt, maar ze brengen ook risico’s met zich mee. Als je gebruikt maakt van een ruggenprik, Pethidine of Remifentanil zal daarom je bevalling verder worden begeleid door de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis.

Lachgas is een mengsel van (di)stikstof(oxide) (N2O) en zuurstof. Je geeft jezelf alleen tijdens een wee lachgas via een mond/neusmaker. Dit is een vorm van pijnstilling die wij als verloskundige zelf toedienen, dus een overdracht aan de gynaecoloog van het ziekenhuis is niet nodig.  Dit is alleen in het Zuyderland in Heerlen beschikbaar. Voordelen:
 • Werkt al na 1 minuut.
 • Helpt goed om te ontspannen waardoor je de pijn beter kan verdragen.
 • Je maakt de bevalling bewust mee.
 • Nadat je gestopt bent met het inhaleren van het lachgas is het gas weer snel uit je lichaam verdwenen.
Nadelen van lachgas:
 • Je kunt misselijk, duizelig of slaperig worden. Deze bijwerkingen gaan snel weg als je het gas niet meer inademd.
 • Je kunt niet rondlopen.
 • Tijdens het persen kan je geen lachgas gebruiken
Een ruggenprik, ook wel epidurale analgesie genoemd, is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit en het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Voordelen van een ruggenprik:
 • De meeste vrouwen voelen weinig pijn meer tijdens de weeën.
 • Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee.
 • De medicatie komt niet bij jullie baby terecht.
 • De ruggenprik kan gedurende de gehele bevalling blijven werken.
Nadelen van een ruggenprik
 • Soms, bij 5 tot 10 van de 100 vrouwen, werkt een ruggenprik onvoldoende. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
 • Een ruggenprik heeft bijwerkingen en gevolgen voor jou en je kindje. Je hebt meer kans op een bevalling met zuignap, vacuümpomp of een keizersnede.
 • De weeën zijn vaak minder krachtig waardoor we vaker zien dat wee-opwekkers middels het infuus nodig zijn.
 • Je kunt je bed niet uit, omdat je minder gevoel hebt in je benen.
 • Je hebt meer problemen met plassen, omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. Daarom krijg je vaak (tijdelijk) een blaaskatheter. Na de bevalling wordt deze katheter weer verwijderd.
 • Je hebt kans op koorts. Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Voor de zekerheid krijg je dan een antibioticum. Soms moet de baby na onderzoek door de kinderarts worden opgenomen op de kinderafdeling en krijgt het ook een antibioticum
 • Je kunt last krijgen van jeuk.
 • Soms hebben vrouwen na de ruggenprik last van hoofdpijn.
Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine is een morfine-achtige stof die ervoor zorgt dat je kunt ontspannen en de pijn draaglijker wordt. Voordelen van pethidine:
 • Pethidine kan op elk tijdstip worden gegeven.
 • Je kunt slaperig worden van pethidine, of zelfs in slaap vallen. Dat kan prettig zijn als je moe bent van de weeën: dan kun je even uitrusten.
Nadelen van pethidine:
 • 2 van de 3 vrouwen heeft toch nog veel pijn.
 • Je kunt misselijk, suf en slaperig worden. Het kan zijn dat je de geboorte daardoor minder bewust meemaakt.
 • Ook de baby kan suf worden van pethidine. Daardoor kan het meer moeite hebben met ademhalen na de geboorte. Soms hebben baby’s een injectie nodig om weer goed te kunnen ademhalen. Indien een baby binnen 4 uur na het geven van de Pethidine geboren wordt, wordt het kindje kortdurend opgenomen op de kinderafdeling.
 • Door de sufheid kan je kindje soms minder goed de borst vinden en zuigen. Dit kan het geven van de borstvoeding bemoeilijken.
Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus. Je kunt zelf met een drukknop bepalen wanneer je de remifentanil nodig hebt. Het infuuspompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel kunt geven. Met Remifentanil raak je niet pijnvrij, maar het heeft een ontspannend effect. Hierdoor kunnen veel vrouwen de pijn van de weeën weer goed aan. Voordelen Remifentanil:
 • Werkt snel, vaak al na een paar minuten
 • Verdooft de pijn ongeveer even goed als Pethidine
 • De Remifentanyl is weer heel snel uitgewerkt.
Nadelen van Remifentanil:
 • Het kan van invloed zijn om je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom moeten jij en je kindje bij gebruik van de remifentanyl continu in de gaten worden gehouden.
 • Het is nog niet goed onderzocht welk effect Remifentanyl op de borstvoeding heeft.

Ons advies is om vanaf 35 weken zwangerschap een koffertje of tas klaar te hebben staan om gedurende de bevalling naar het ziekenhuis te vertrekken.

Ons advies is om de volgende items in ieder geval hierin te duwen:

 • De zwangerschapskaart
 • Kleding voor jezelf voor na de bevalling
 • Slippers
 • Kleding voor de baby (maat 50 en 56)
 • Toiletartikelen
 • Bril en/of lenzenspullen
 • Camera en/of fototoestel, met opladers en geheugenkaart
 • Oplader mobiele telefoon
 • 1 euro muntstuk voor een rolstoel
 • Autostoeltje
 • Eten en drinken